top of page
Zoeken

Hoe kan je een neppe Funko herkennen?

Bijgewerkt op: 5 jul. 2021


Dat is de afgelopen jaren wel iets moeilijker geworden, maar absoluut niet onmogelijk. Dat het moeilijker is geworden heeft met name te maken met de vele aanbieders. Denk hierbij vooral aan partijen als Wish en AliExpress. Of verkopers op eBay en Amazone. Daarbij heeft Funko zelf fabrieken in China staan, dit heeft er daarna er ook deels voor gezorgd dat de neppe Funko's (met name de dozen) steeds echter eruit begonnen te zien.

Gelukkig zijn er al enkele zaken om op te letten als je Funko’s koopt.

Voordat je een aankoop doet

Recensies: Webshop of verkoper heeft negatieve recensies van andere mensen.

Webshop: Een webshop wat geen KvK heeft en met contactgegevens. Liefst een webshop met een keurmerk. Wij willen die ook, echter zijn de kosten nog net wat te hoog voor ons.

Kortingen en voorraad: Sommige Funko's zijn moeilijk te krijgen. Maar als alles op voorraad is en de kortingen zijn hoog (40 tot 60%). Dan moet je opletten.

Prijs: Als de prijs te mooi om waar te zijn is als het een nieuwe Funko betreft. Let dan ook op!

Funko doos en Pop! zelf

Product nummer: Onderaan de dozen staat het product nummer. Deze kan erop gedrukt of ingedrukt zijn. Of met een sticker. Belangrijk is dat het product nummer altijd de productiejaar en itemnummer bevatten.

Box design: Dit is een pittige want ze zijn steeds beter geworden. Maar de witte randen (bij venster om figuur) van Funko zelf zijn vrij dun. En de rechte witte lijnen zijn altijd strak. Heb je dikke lijnen, slordige plaatjes van de Funko op de doos. Doe het dan maar niet.

Kleur: Haast onmogelijk, maar kleurafwijkingen van de doos is ook een indicatie dat het om een nep Funko kan gaan. Ook kan de Funko Pop! een kleurafwijking hebben. Te licht van kleur of juist te donker. En is het kleuren netjes afgewerkt? Of loopt het allemaal door elkaar? Als het mogelijk is, kijk dan aan de onderkant van de Pop! Voeten worden bij nep Funko's vaak vergeten goed in te kleuren.

Stempel: Onderaan de voet van de Funko Pop! staat een stempel. Deze begint 9 van de 10 keer met een A. Oudere of exclusieve hebben vaak een ander begin. Maar alle echte Funko's moeten een stempel hebben. Tevens staat onderaan een Funko LLC logo.

Details: De echte Funko's hebben vaak vele details. Met name in het kleuren. Denk aan schaduwranden, bloedspetters (als dat van toepassing is) en in algemeen hoe het kleuren van de Pop! is gedaan. Maar ook de kleine details als jasknopen, kettingen, ringen en andere attributen aan de Pop!.

Blijf opletten

Er zijn vele kleine puntjes waar je dus op kan letten. Als je blijft twijfelen, vraag dan altijd even rond. Dit kan in de Facebookgroep(en) zoals Funko PopVerzamelaars.nl. Je kan ook altijd een vergelijking maken met de Pop! foto’s van Funko zelf via de Funko app.

2.493 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Heroes, Villains

Movies, Tv Series

Animatie, Cartoon